Vol au vent van Mechelse koekoek

Vol au vent van Mechelse koekoek

Bereidingstijd: 
150 minuten

Bereiding:

zet de kippen op het vuur (max) in ongeveer 20 liter water(moeten ondergedompeld zijn); bij kookpunt nog anderhalf uur laten doorkoken.(checken of vlees gemakkelijk los komt)

de champignons worden gesneden,gewassen en gestoofd in 100gr boter tot ze gaar zijn.

de gehaktballetjes worden gerold ( diameter 2 cm ) en in kokend water gaar gekookt.

Het vlees van de kippen halen en met schaar in stukjes snijden.Vel van de kippen niet gebruiken.

Voor de saus 800 gr boter laten smelten op het vuur ; vuur doven en 800 gr vloeiende bloem toevoegen , met klopper mengen tot de bloem en de boter een homogene massa vormt.

Vuur terug aanleggen en geleidelijk 3 liter bouillon ( kookvocht van de kippen ), 3 liter halfvolle melk en 6 verkruimelde bouillonblokjes toevoegen.Alles geleidelijk laten opkoken onder voortdurend roeren.Als de saus klaar is worden de champignons, de gehaktballetjes en het kippevlees toegevoegd.Naar smaak ev. nog bijkruiden met peper en zout.

Opdienen met puree of zelfgemaakte frietjes.Als groente worden geraspte worteltjes gepresenteerd.

Organisatie
Chiro Elckerlyc Tielt
Aantal personen: 
60
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
900
gram
vloeiende bloem
6
blokje
kippenbouillon
3
liter
halfvolle melk
2
kg
gehaktballetjes
900
gram
braadboter
9
bakje
champignons
6
- nvt -
mechelse koekoeken
Materiaal
  • schaar
  • kookpot
  • schuimspaan
  • houten lepel
  • grote kom
  • braadslede
  • 1 grote kookpot