Risotto met ui, wortel en selder

Risotto met ui, wortel en selder

Bereidingstijd: 
60 minuten

Bereiding:

Zorg voor een paar helpende handen om de Parmezaanse kaas te raspen. Dit zware karwei kan namelijk wel even duren.

Snij de uien, de wortels en de selder in kleine blokjes (brunoise), de knoflook ultrafijn.

Stoof de uien glazig in flink wat olijfolie. Voeg de knoflook, wortel en selder bij de uien, roer alles door elkaar en laat verder stoven tot de groenten bijna beetgaar zijn.

Voeg de rijst toe en laat deze even meebakken totdat de korrels glazig zijn. Blus met de witte wijn. Kruid met zwarte peper en zout. Vanaf deze fase moet je het vocht stap voor stap uitkoken, dus zet het vuur wat lager.

Laat de wijn uitkoken en voeg een paar pollepels van de warme bouillon bij de rijst.

Voeg wanneer de bouillon bijna opgenomen is door de rijst, weer nieuwe toe. Herhaal dat tot de rijst beetgaar is. Nu kunnen de boschampignons worden toegevoegd.

Je zult bijna constant moeten roeren in de risotto om ervoor te zorgen dat de rijst niet aanbakt.

Als je boschampignons (bv. cantharellen) gebruikt, borstel je deze schoon gedurende de fase van het uitkoken van de bouillon, je hebt dan wel even wat tijd. Snij of scheur ze in stukjes en bak ze in wat boter in een pan. Voeg ze bij de risotto wanneer deze bijna klaar is, zo kunnen ze nog enkele minuten hun smaak afgeven aan het hele gerecht. Hou er rekening mee dat de champignons nog wel wat extra kruiden kunnen verdragen.
Wanneer de rijst gaar is, roer je de kaas en de boter erdoor. Nu heb je een heerlijk smeuïg geheel.

Kruid eventueel nog wat bij. Serveer met de versgehakte peterselie.

een recept van Koken op Kamp door Tim Ghysels & Toon Martens

Organisatie
Mediaraven
Aantal personen: 
24
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
6
- nvt -
uien
grote
6
- nvt -
wortelen
1
- nvt -
selder
4
teentje
knoflook
1
kg
boschampignons
optioneel
0
- nvt -
zwarte peper
0
- nvt -
zout
1
liter
witte wijn
2
kg
risottorijst
5
liter
groentebouillon
400
gram
parmezaanse kaas
150
gram
boter
0
- nvt -
platte peterselie