Check your butt burger met zijn prooien

Check your butt burger met zijn prooien

Bereidingstijd: 
1 minuut

De aardappelen:

  • Snij de rauwe aardappelen in schijven van gelijke dikte.
  • Ontdoe de wortelen van hun schil met behulp van een dunschiller en snij die tevens in schijfjes van gelijke dikte.
  • Neem een ovenschotel en leg eerst een rij met de rauwe aardappel, dan een rij wortelen (dakpansgewijs) en zo verder tot de ondergrond bedekt is. Deze laag dan goed kruiden met peper, zout en lookpoeder.
  • Begin een nieuwe laag, maar start met het omgekeerde van de eerste (dit voor de mooie kleur en het steviger maken van de laagjes).
  • Tevens deze laag ook goed kruiden en dan het geheel onderzetten met room, en als afwerking een fijn laagje gemalen kaas.
  • Stop dit alles in een voorverwarmde oven van 180°, dit voor 45 min. Voel je dat de aardappelen nog niet helemaal zacht zijn, kun je de tijd nog wat verlengen.
  • Wil je een mooiere presentatie, neem dan een uisteekvorm om het dan zo op het bord te brengen.
     

De check your butt burger:

  • Neem een mengkom en doe daar je gehakt, de fijngesneden ui, de fijngesneden jonge kaas, een ei, paneermeel, peper en zout in.
  • Alles goed mengen met de hand (kan ook met handschoenen natuurlijk). Maak dat het een mooi geheel wordt. Doe er desnoods nog wat paneermeel bij naar believen, want de hoeveelheid hangt af van het soort gehakt.
  • Maak verschillende bolletjes, hoe grote de bol hoe groter de hamburger natuurlijk. Neem iets om van die bol een mooie platte hamburger te krijgen (dit kan met de onderkant van een beker, of gewoon met de hand). Maak geen te dikke hamburgers, want hoe dikker , hoe langer ze moeten bakken.
  • Duw ondertussen met een ronde vorm schijven uit toastbrood of uit resten van brood.
  • Rooster die in een broodrooster (of iets anders) zodat ze mooi krokant zijn. Het sausje kan men ook vooraf maken of ook terwijl de hamburgers bakken. Neem de frietsaus, de ketchup en mosterd en meng dit goed.
  • Doe er de zeer fijn gesneden ajuin bij, alsook de zoetzure schijfjes augurken ook fijngesneden. Zo bekom je een lekker hamburgersaus die goed lijkt op de 'giantsaus'.
  • Voor het presenteren neem je een broodje, daarop de hamburger, een beetje fijngesneden sla, saus naar believen en afsluiten met terug een broodje. Wil je er een klein monstertje van maken, maak je een tong van komkommer en oogjes van kleine tomaatjes op een stokje. Klaar om te verslinden!!

De koude groenten:

  • Maak een mandje van een blaadje sla en vul die met in blokjes gesneden komkommer en tomaat.
  • Maak een sausje van mayo, een beejte yoghurt en platte kaas en groene kruiden.
  • Breng het sausje op smaak met wat peper en zorg ook dat het niet te zuur is.
Organisatie
KSA Oostkamp (Ten Rode)
Aantal personen: 
10
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
20
aardappelen
20
wortelen
1
room
peper en zout
lookpoeder
gemalen kaas
800
gr
gehakt
1
ei
2
stuks
ui
1 voor de hamburger/1 voor de sausjes
3
repen uit een blok
jonge kaas
naar believen
paneermeel
20
sneden
toastbrood
1
krop
sla
voor het slaatje en voor groente op de burger
4
eetlepels
ketchup
voor de hamburgersaus
4 eetlepels frietsaus voor de hamburgersaus
2
koffielepels
mosterd
voor de hamburgersaus
2
stuks
zoetzure augurken
voor de hamburgersaus
5
stuks
tomaat
voor het slaatje
2
stuks
komkommer
voor het slaatje
3
koffielepels
platte kaas
voor de dressing
3
koffielepels
yoghurt
voor de dressing
3
eetlepels
mayonaise
voor de dressing
peterselie
voor de dressing
bieslook
voor de dressing
Materiaal

* broodrooster (kan ook in de oven of gewoon in de pan)

* oven

* gewone pannen en potten en mengkommen