Kampmenu Januari 2017

Kampmenu Januari 2017

Maand
januari, 2017

Januari kan goed koud zijn en de dag beginnen met een warm, stevig ontbijt is dan zeker gepast. Veel oogst is er op deze moment niet dus ideaal om het ingemaakt lekkers aan te spreken en ook de bewaargroenten zoals pompoenen, pastinaken, kolen en knollen komen goed van pas.

Bij dit ontbijt kun je nog stukjes appel en peer toevoegen, warm, rauw of gedroogd zeer lekker en zo zorg je meteen voor zoet.

Ook als middagmaal iets heerlijks warm. De linzenburgers combineer je met rijst zodat je een goed eiwitcombinatie hebt. Eiwitten zijn nodig voor de groei, de opbouw en het herstel van lichaamsweefsels. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Het merendeel van de aminozuren maken we zelf aan maar een aantal moeten via onze voeding opnemen, dit zijn de essentiële aminozuren. Dierlijke eiwitten zijn rijk aan deze essentiële aminozuren in een goede verhouding. Plantaardige eiwitten niet behalve degene uit soja (tofoe, tempeh) en dien je daarom gedurende de dag onderling te combineren. Goede combinaties zijn onder andere granen en peulvruchten, granen en zuivel, tarwe en kaas, enz.

‘s Avonds nog heerlijk, lekkere pannenkoeken maken voor de hongerigen is nog een nuttige avondactiviteit. Je kunt deze pannenkoeken beleggen met confituur, honing, banaan of als het feest is … choco of warme chocoladesaus.

TijdstipRecept
Ontbijt

Havervlokkenpap

Organisatie: 
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) vzw
Bereiding:

Breng vlokken en melk zachtjes aan de kook. Laat gaar worden op een zacht vuur (kooktijd 20 minuten). Roer af en toe. Roer de krenten en honing of rietsuiker door de gare...

Middagmaal

Linzenburgers

Organisatie: 
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) vzw
Voorbereiding:

Kook de linzen gaar in water met wat bonenkruid. Snij de prei en uien fijn en stoof ze. Laat de gare linzen uitlekken en spoel ze overvloedig met stromend water.

Middagmaal

Pompoensaus

Organisatie: 
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) vzw
Voorbereiding:snipper de ui. snij de pompoen in stukken. Verhit de olijfolie. Fruit de ui en de geperste look samen met de kerrie. Voeg de pompoen en wat water toe en stoof gaar. Bereiding:mix de...
Tussendoortje

Vruchten met muesli en yoghurt

Organisatie: 
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) vzw
Bereiding:Pel de noten en hak ze eventueel fijn. Snij de perziken in schijfjes. Meng alle ingrediënten.

Tip: Leg de noten in een handdoek en sla er met een hard voorwerp op, zo...

Avondmaal

Erwtensoep

Organisatie: 
Provinciale Jeugddienst Limburg
Voorbereiding:Was, reinig en spoel de groenten en snijd ze grof. Bereiding:

Laat de groenten en kruiden 10 minuten stoven.