Afval en afwas

Na het eten volgt de afwas, en een halfvolle vuilniszak. Of niet? Hoe ga je creatief aan de slag met etensresten? Composteren, hergebruiken of verwerken in een totaal nieuw crazy gerecht? Hier kom je het te weten...

'Groene' afwasproducten

Spring zuinig om met afwas- en schoonmaakmiddelen. Gebruik bij voorkeur producten op basis van plantaardige detergenten. 'Groene' alternatieven vind je in iedere supermarkt. Hoe minder verbruik, hoe beter voor het milieu. Vaak kun je in de grotere natuurwinkels je afwasmiddel en dergelijke bijvullen.

Verstopping

Gootsteen verstopt? De klassieke rubberen ontstopper is nog steeds hét milieuvriendelijke alternatief voor al die zwaar milieuvervuilende chemische producten.

Herbruikbaar materiaal

Wegwerpbekers sparen afwas, maar zijn slecht voor het milieu. Schenk bijvoorbeeld tijdens het vieruurtje liever drank uit grote flessen in stevige uitwasbare bekers. Hergebruik je broodzakken, laat de plastieken zakjes liggen en maak gebruik van kartonnen dozen of vouwkratten.

Composteren

In een compostvat wordt zelfs het taaiste groenteafval een voedingrijke bodemverbeteraar. Pas op! Niet alles mag op de composthoop gegooid worden:

  • WEL: Ongekookte, niet-bereide etenswaren, aardappelschillen, groenteafval, schillen van citrusvruchten, fruitresten, notendoppen, keukenpapier, koffiedik en filterzakje
  • NIET: Gekookt voedsel, brood, vet, saus en olie, vlees- en visresten, beenderen en dierlijk afval, as uit de kachel, aarde en zand

Kampkippen

In plaats van je etensresten te laten composteren, kun je ook overwegen om enkele kippen mee te nemen op kamp. Kippen zijn prima verwerkers van etensresten, groen- en tuinafval. Zorg er dan wel voor dat de kippen voldoende plaats hebben om rustig rond te scharrelen en dat ze niet achternagezeten worden door enthousiaste kinderen. Ook bij het transport is het van belang om te zorgen dat ze op een diervriendelijke manier getransporteerd worden.

Opgepast: kampkippen eten niet alles! Groente- en tuinafval is oké, net als (in mindere mate) gekookte deegwaren, aardappelschillen, brood en rijst. Beschimmeld brood of fruit geef je beter niet aan je kampkippen, net als groene aardappelen, prei, uischillen en rotte vruchten.

In Evergem sturen ze al enkele jaren kippen mee op kamp: www.jeugdraadevergem.be/kip

Kooklogboek

Het is een goed idee om je kookploeg een logboek te laten bijhouden. Daarin noteren ze het aantal tafelgasten, de gebruikte hoeveelheden (per persoon en in het totaal) en een evaluatie. Welk eten was er over, en hoeveel? Was er iets te krap bemeten? Was het tekort te wijten aan de grote honger na de dagtocht?

Creatief met etensresten

Brood

Oud brood kun je toasten, roosteren en verwerken tot wentelteefjes, croque-monsieurs of broodpudding. Geroosterd oud brood kun je vermalen tot paneermeel (met de deegrol of met een glazen fles). Je kunt brood in stukjes knippen en bakken in de pan, voor broodkorstjes bij de soep. Of je kunt het opbakken met kandijsuiker en boter voor een knapperig bijgerechtje bij pudding of fruitsla (boerenmeisjes met sluier).

Aardappelen

Overschotjes van gekookte aardappelen kun je bakken, verwerken in omelet (zoals de echte Spaanse tortilla) of mixen in de soep (zo word je soep romiger). Ook het kookwater van de aardappelen mag in de soep, of in de saus die je met het vleesnat bereidt. Het kookwater heeft een lekkere smaak, bevat veel vitaminen en heeft de ideale temperatuur om bij de saus te roeren.

Groenten

Rauwkost bederft snel, dus aarzel niet en verwerk eventuele restjes in soepen, ovenschotels of groentetaarten. Restjes van bereide groenten voeg je toe aan de soep, aan pastagerechten, provençaalse saus of tonijn. Gekookte bloemkoolresten kun je pletten en met bieslook, tuinkers en mayonaise mengen tot een fris broodsmeersel. Een restje erwten of boontjes geeft je slaatjes een hartige toets.

Broodbeleg

Met resten broodbeleg (ham, salami, kaas, vegetarische producten) kun je lekkere salades maken door er gekookte eieren en mayonaise aan toe te voegen.