Preisoep

Preisoep

Bereidingstijd: 
45 minuten

Voorbereiding:

1. Maak de ajuin proper en snij die in stukken

2. maak de prei proper (het zand er grondig uitspoelen onder stromende kraan met het wit naar boven)

3. Snij de prei vanaf het wit in stukken van 1 cm en het wit van 2 preistelen apart houden.

4. Schil de selder en de aardappelen en snij ze in blokjes

Bereiding:

1. Stoof de ajuin lichtjes aan met de helft van de margarine en doe er vervolgens de rest van de groenten: prei, aardappelen, en selder bij. Laat even stoven.

2. Voeg het kokend water, peper, zout en bouillonblokjes toe en laat een half uurtje gaar koken

3. maak de soep fijn met de mixer

4. snij het wit van 2 preien in hele fijne stukjes en stoof deze in de rest van de margarine

5. voeg bij de soep en laat nog even doorkoken.

Alternatief:
Inplaats van de groenten eerst aan te stoven, kan je de gesneden groenten ook rechtstreeks toevoegen aan het kokende water (zonder te stoven in boter). Zo heb je slechts de helft van de vetstof nodig: enkel om de garnituur te stoven.

Organisatie
Provinciale Jeugddienst Limburg
Aantal personen: 
8
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
6
liter
water
600
gram
aardappelen
12
- nvt -
prei
(middelmaat)
2
- nvt -
ajuinen
1
- nvt -
knolselder
80
gram
margarine voor bakken en braden
4
- nvt -
bouillonblokjes
0
naar smaak
peper en zout
Materiaal
  • grote kookpot
  • vergiet
  • mixer
  • mesje
  • plankje
  • waterkoker