Oosterse gaMELLE

Oosterse gaMELLE

Bereidingstijd: 
3 600 minuten

Bereiding:

Pindasaus

  •     3 grote lepels pindakaas
  •     scheutje cocosmelk (of room)
  •     scheutje sojasaus (voor een zoute toets) of ketjap (zoeter)
  •     stukje gember (+-5cm)
  •     scheutje olijfolie voor de smeuigheid
  •     zeste en sap van 2 limoenen (+-naar smaak)
  •     pepertje(s) (+- naar smaak, verwijder zaadjes en witte zaadlijsten)
  •     1 bosje koriander (steeltjes + blaadjes)
  •     teentje look

optioneel: een geut ananassap om de gewenste dikte en smaak van de saus te bekomen (gebruik sap uit het blikje ananas dat je nodig hebt voor de salade (zie verder))

De ingrediënten voor de pindasaus allen samen in de blender/keukenrobot gooien en draaien maar! Laat lang draaien voor een fijne saus, of minder lang voor een 'chunky' sausje. De hoeveelheden van elk ingrediënt zijn naar eigen smaak te vermeerderen/verminderen om de saus pikanter, zoeter, zouter, pinda-achtiger... te maken! Experimenteren maar!

Voor de spiesjes

  •     600gr kippenfilet (+- 10 spiesjes van 15cm)
  •     beetje pindasaus (zie boven)
  •     honing
  •     ketjap
  •     olijfolie
  •     peper/zout

Snij de filets in blokjes van 3cm³, niet kleiner, anders drogen ze gauw uit. Steek ze op de stokjes en overgiet met een beetje pindasaus. Zorg dat de spiesjes mooi in de saus gewenteld zijn. Echte diehards mogen gerust de saus een beetje 'inmasseren'. Zet koel weg.
Giet een beetje honing en ketjap samen in een schaaltje en meng. Dit mengsel gebruiken we straks om de spiesjes in de pan/op de bbq te 'glaceren'.

Voor de noedelsalade

  •     250gr eiermie/glasnoedels/rijstvermicelli
  •     1 komkommer
  •     3 lenteuitjes
  •     1 blikje ananas
  •     1 blikje erwtjes
  •     1 blikje maïs
  •     1 zoete (rode) paprika
  •     1 blik lychees
  •     1 koolrabi
  •     .... wat er nog bij past volgens jou... of laat gerust enkele ingrediënten vallen...

Snij de lychees in 4. Laat ze samen met de ananas, erwten, mais goed uitlekken in een vergiet. Hou eventueel wat ananassap apart om te pindasaus te pimpen (zie boven).
Snij de komkommer in repen en verwijder de zaadjes binnenin. Deze bevatten veel vocht en zouden de salade te 'zompig' maken. Snipper de lenteuitjes heel fijn. Snij de paprika in dobbelsteentjes. Verwijder de bladeren van de koolrabi, schil de knol en rasp fijn. Meng alle groente/fruit in een kom. Zet koel weg.

Kook de eiermie/glasnoedels/rijstvermicelli volgens de instructies op de verpakking, giet af, meng en spoel met koud water om de afkoeling een handje te helpen...
We maken ook nog een vinaigrette om de salade naar een hoger niveau te tillen.

Voor de vinaigrette

  •     1 halve rode ui
  •     sap van een halve limoen
  •     1 scheutje sesamolie (geeft een geroosterde smaak, doseren dus!)
  •     1 scheutje vissaus (erg zout, let op de dosering!)
  •     olijfolie, te gebruiken naar smaak en consistentie van de vinaigrette
  •     de steeltjes van 1 plantje koriander. Hou de blaadjes apart voor de presentatie. Leg ze  tussen een vochtig stukje keukenpapier om ze fris te houden!

Gooi weerom alles in de blender en laat heel fijn te draaien. Je krijgt een bruinige vloeistof die er niet zo appetijtelijk uitziet, maar wacht tot je ervan proeft...Hou apart.

Om de salade een lekkere crunch te geven, zorgen we voor heerlijk gekarameliseerde, krokante nootjes. Dit onderdeel van het recept is volledig optioneel. 't Geeft gewoon wat meer textuur aan de salade...

Voor de nootjes

  •     een handvol cashewnoten
  •     2 eetlepels sesamzaadjes
  •     2 eetlepels honing


Laat een anti-aanbakpan goed heet worden. Rooster de cashewnoten (let op voor aanbranden!) en overgiet met de honing. Gooi er direct de sesamzaadjes bij en hussel goed door elkaar. Laat afkoelen op een stukje bakpapier of siliconenmatje, anders plakt gans het boeltje aan elkaar. Als alles afgekoeld is, kan je er vlug nog even het mes doorhalen om 't wat fijner te hakken.
Alle voorbereiding is nu achter de rug. Rest ons nog de spiesjes te bakken en de salade te 'assembleren'.

Zet een anti-aanbakpan op hoog vuur en bak de spiesjes aan weerszijden in olijfolie. Breng op het laatst met een bakborsteltje de honing-ketjap-lak aan en zet het vuur uit, zodat alles mooi karameliseerd (en niet verbrand).

Gooi de marinade, de eiermie/glasnoedels/rijstvermicelli en de gesneden groentjes/fruit in een kom. Meng voorzichtig alles door elkaar. Doe dit net voor het opdienen, zo blijft alles mooi op smaak. Anders krijg je een wakke boel die er bovendien erg onsmakelijk uitziet.

De presentatie

  •     Leg op elk bord een paar lepels noedelsalade
     
  •     Lepel er wat pindasaus naast.
     
  •     Leg hier kruiselings twee gelakte kippenspiesjes op/over
     
  •     Werk tot slot af met een paar blaadjes koriander, de gekarameliseerde cashewnoten en eventueel wat geraspte kokos op de spiesjes. Een partje limoen maakt het geheel af.


Serveer en eet smakelijk!!


PS: Noot van de chef...

Dit gerecht lijkt misschien vrij arbeidsintensief, maar met de juiste voorbereiding en mis-en-place win je pakken tijd. Je hebt ook wel verschillende ingrediënten nodig die je waarschijnlijk niet zo meteen in de kast hebt staan, en waar je bovendien maar een drupje of een lepeltje van nodig hebt. Maar die zullen je misschien uitnodigen om in de toekomst verder de Oosterse culinaire toer op te gaan!

Het goeie nieuws is dat je zaken kunt weglaten of toevoegen naar smaak... Vandaar dat ik haast nergens vaste hoeveelheden hanteer. “Meng en experimenteer” is hier de boodschap. Bovendien kan je de salade helemaal vooraf maken en net voor 't opdienen mengen. De spiesjes zijn bovendien zowel op de bbq als in de pan te bakken. Succes!

Organisatie
Chiro Geertrui
Aantal personen: 
4
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
0
- nvt -
gember
0
potje
ketjap manis
0
potje
vissaus
0
- nvt -
sesamolie
600
gram
kipfilet
2
plantje
koriander
250
gram
eiermie
of glasnoedels of rijstvermicelli
1
- nvt -
rode ui
1
bosje
lenteuitjes
1
- nvt -
rode paprika
1
- nvt -
komkommer
1
potje
pindakaas
1
blik
cocosmelk
klein blikje
1
handje
cashewnoten
0
- nvt -
vloeibare honing
2
eetlepel
sesamzaad
0
- nvt -
olijfolie
4
- nvt -
limoenen
1
- nvt -
hete peper
droog of vers
1
blik
ananas
1
blik
maïs
1
blik
erwtjes
1
blik
lychees
1
- nvt -
koolrabi's
0
- nvt -
peper en zout
1
teentje
look
1
eetlepel
kokos
geraspt
Materiaal
  • snijplank
  • pan met anti-aanbaklaag
  • mes
  • grove rasp voor de geraspte koolrabi
  • fijne rasp voor de limoenzeste
  • blender of keukenrobot
  • bakpapier of siliconenmatje
  • bakborsteltje
  • 10 kleine spiesjes van 15 cm