Rundsburger met watermeloen

Rundsburger met watermeloen

Bereidingstijd: 
120 minuten

Dit is het recept van Chiro Hermelinde Kemzeke tijdens de finale van Koken op kamp 2016

Rundsburger (voor 8 personen):

  • 700gr rundsgehakt en 700gr kalfsgehakt mengen
  • 100 gr gestoofde ui, 2 eieren, en geplette look ondermengen en afkruiden met peper en zout.
  • Burgers vormen

Tsatsiki:

  • In de vijzel look met zout pletten, fijngesneden komkommer, munt toevoegen en verder pletten
  • Dit alles in een mengkom doen en bevochtigen met losgeroerde yoghurt.
  • Afkruiden met zout en cayenne.

Frisse salade van frisee, sinaasappel en banaan:

  • Frisee kuisen en spoelen.
  • Sinaasappel met een scherp mes pellen tot op het vruchtvlees, sap opvangen en tussen de vliesjes de partjes uitsnijden.
  • Banaan fijnsnijden, en mengen met het sinaasappelsap tegen verkleuren.
  • De salade laten blinken met een weinig olijfolie.
  • Mayonaise kloppen op basis van 2 dooiers, graanmosterd, en arachideolie. Op smaak brengen met  sinaasappelsap, zout en cayennepeper.

Extra garnituren:

  • Fijn gesneden belino tomaatjes
  • Dikke, grove toast, of pistolet.
  • Fijn gesneden ijsbergsla, of rucola.
  • Rode en gele watermeloen in plakjes gegrild.
  • Krokant gebakken spek
  • Gegrilde aardappeltjes met barbecuekruiden. Gekruid met barbecuekruiden.

Bord:

  • Burger grillen tot ze net beginnen krimpen (dan smelt het vet af en zijn ze na het rusten mooi rosé binnenin), even in alufolie laten rusten.
  • Onderaan de toast, met daarop een weinig ijsbergsalade.
  • Daarnaast de frisse salade met een weinig dressing erover.
  • Op de toast de gebakken rundsburger die even gerust heeft.
  • Daarbovenop de gegrilde watermeloen met een beetje fleur du sel.
  • Afwerken met het gebakken spek en ui ringen.

Vegetarische aanpassing (voor 2 personen):

  • De feta op de toast leggen, en afkruiden met peper, zout en olijfolie.
  • Dit op ene onderlaag van hooi in papillot vouwen, en garen op de bbq.
  • De paprika en courgette snijden, kruiden met peper, zout en olie, en dit kort grillen.

Organisatie
Mediaraven
Aantal personen: 
10
Ingrediënten
AantalMaatIngrediëntOpmerking
700
gram
rundsgehakt
700
gram
gehakt
kalfsgehakt
100
gram
ui
1
komkommer
1
bussel
munt
2
dl
yoghurt
1
krop
gele frisee
1
kg
sinaasappelen
pers
1
bananen
800
gram
bruin brood
meergranen
400
gram
watermeloen
geel
400
gram
watermeloen
rood
2
dl
Arachideolie
5
eieren
5
cl
graantjesmosterd
2
kg
aardappelen
friet
zeezout
zout
peper
200
gram
gerookt spek
100
gram
tomaat
250
gram
feta
veggie variant
1
paprika (rood)
veggie variant
100
gram
courgette
veggie variant